Ana Sayfa Haberler Apne'nin Tedavisi

Apne'nin Tedavisi

Kilo verme ve spor yapma önemlidir. Alkol veya sakinleştici ilaçlar alınmamalıdır. Sigara uyku esnasında solunum kontrolünü bozar ve üst solunum yollarında ödem yapar. Alkol ve sedatif ilaçlar adele gerginliğini azaltırlar. Böylece tümü üst solunum yollarında darlık oluşmasına yardımcı olurlar. Ancak sedatif olmayan bazı antidepresan ilaçlar, uyku esnasında adele gerginliğini arttırarak, tıkayıcı uyku apnesini azaltırlar.

CPAP (devamlı positif basınçlı hava veren alet) veya BPAP (bilevel, basınç, inhalasyonda artar, exhalasyonda azalır )burundan belli şiddetde hava basınçı vererek üst solunum yollarının uyku esnasında daralmasını önler.

Çeneyi öne, dolayısı ile dili öne kaydıran ağız protezleri kullanılabilir.

Horlamaya yönelik ameliyat çeşitleri son yıllarda daha koruyucu ve anatomiye saygılı girişimler olarak geliştirilmiştir.

Cerrahi olarak önce burun önemlidir. Burunda deviasyon gibi burundan havanın rahat geçmesini engelleyen mekanik bir bozukluk veya diğer problemler var ise, mutlaka tedavi edilmelidir. Sadece buruna yapılan bir cerrahi girişim ile hafif dereceli horlama tamamen kesilebilir.

Sadece burundaki problemleri tedavi etmek apnede en fazla %25 oranında çözüm sağlar. Ancak burunda problem var ise , muhakkak damak operasyonlarından önce veya beraber yapılmalıdır!!!

Boğaz bölgesine yapılan müdaheleler:

  • İri bademciklerin alınması
  • Damağa implant uygulaması
  • Modifie edilmiş uvulopalatoplasti operasyonları
  • Küçük dil operasyonları (uvulapalatal flep veya minmial rezeksiyon)
  • Anterior palatoplasti (yumuşak damak bölgesinden mukoza çıkartarak sütürler ıle damak bölgesinin gerginliğini arttırmak)
  • Lateral farengoplasti (damak bölgesinden posterio plikayı gerdirme operasyonu)
  • Dilköküne müdahele (RF veya dil kökünü asmak, orta hatta dilden parça almak )
  • Dili çene kemiğine kaydırma operasyonu

Ancak burada hastalığın tipine ve darlığın olduğu bölgeye göre, uygun operasayon tipinin seçilmesi önemlidir. Sonuçlarımız oldukça başarılıdır. Burundan nefes alabilmek önemlidir, dolayısı ile burundaki problemlere mukahakkak damak operasayonlarından önce müdahele edilmeli veya aynı zamanda müdahele edilmelidir. Burunda deviasyon varken, küçük dil ve damak bölgesine yapılan müdaheler başarılı olmaz.

Sonuçta, horlama sadece basit bir şikayet değildir, önemli olan ve asıl sağlık açısından uzun vadede ciddi problemler çıkaran apnenin ilk belirtisi olmasıdır ve kesinlikle apnenin azaltılması gerekmektedir.

Paylaş:
İnsan Hayatı Kutsaldır
ve Bizim İçin Değerli!!!
Abide-i Hürriyet Cad. Dilaçar Sok. No:4
Şişli 34360 / İstanbul

info@osmanogluhastanesi.com.tr
+90 850 800 50 50
WhatsApp
Ailenizin Hastanesi
Copyright © 2023 by Osmanoğlu Hastanesi. Tüm Hakları Saklıdır
E-Sonuç E-Randevu E-Danışma Whatsapp